Van den Ouden Makelaars
Weten wat jouw huis waard is? Een afspraak is zo gemaakt
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat kost een makelaar?

Courtages, pakketprijzen, opstartkosten, reclamekosten, annuleringskosten… Wat kost een makelaar nou eigenlijk? U ziet door de bomen het bos niet meer. Van den Ouden Makelaardij zorgt graag voor een duidelijk antwoord.

Om dat antwoord goed en helder te geven, ‘knippen’ we de makelaar even in tweeën. De makelaar in de rol van aankoopmakelaar en aan die in de rol van verkoopmakelaar. In beide rollen heeft de makelaar heel andere taken en dus horen daar ook andere kosten bij.

Dit kost een aankoopmakelaar

We beginnen bij de aankoopmakelaar. Deze makelaar begeleidt u bij de aankoop van een woning. In Zeeland zien we dat de prijzen tussen aankoopmakelaars flink kunnen verschillen, ondanks dat de services redelijk op één lijn liggen. U moet dan denken aan bedragen van ruim onder tot ruim boven de 1.000 euro.

Wat doet een aankoopmakelaar hiervoor?

Wat u voor deze prijs krijgt, is niet niks. Zo voert de aankoopmakelaar een bouw- en milieutechnisch onderzoek uit, gaat hij juridische aspecten na, stelt hij de reële waarde van de woning vast, woont hij bezichtigingen bij en neemt de onderhandelingen van u over. Hier leest u wat Van den Ouden Makelaardij met aankoopbegeleiding voor u doet.

Vergelijk appels met appels

Pas op: als u prijzen van aankoopmakelaars gaat vergelijken, vergelijk dan wel appels met appels. De verschillen in kosten zijn niet alleen een verschil tussen goedkope en dure makelaars, maar ook afhankelijk van de waarde van een woning. Een duurdere woning brengt namelijk vaak wat meer kosten met zich mee vanwege extra waarde-onderzoek, een langere aankoopperiode en intensievere onderhandelingen. Om u een idee te geven: aankoopbegeleiding bij Van den Ouden Makelaardij kost 795 euro voor woningen met een verkoopwaarde tot 300.000 euro. Bij een woning boven die waarde is het bedrag het dubbele.

Verschillende kostenstructuren

De manier waarop aankoopmakelaars hun kosten berekenen verschilt. Sommige makelaars rekenen een bepaald percentage of promillage van het aankoopverschil. Dat is het verschil tussen de verkoopprijs en de lagere prijs waarvoor de woning uiteindelijk gekocht wordt. In een markt als de huidige zie je deze methode echter niet meer zo vaak. Nu komen we steeds vaker een vaste prijs tegen.

Dit kost een verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar begeleidt de verkoop van uw woning. Hij zorgt voor de presentatie, begeleidt bezichtigingen, voert de onderhandelingen en brengt het papierwerk in orde. Ook hierbij zien we twee verschillende kostenstructuren:

·         Courtage

Een courtage is een percentage van de verkoopprijs van uw woning. Afhankelijk van de prijsstelling van de makelaar en de waarde en courantheid van uw woning, zit de gemiddelde courtage in de Zeeuwse makelaarswereld zo tussen de 1,35 en 1,85%. In de huidige markt, waarbij het aanbod in woningen laag is en de inkomsten van makelaars onder druk staan, zien we dat veel makelaars hun courtage aanpassen. Bij Van den Ouden kiezen we ervoor om dat niet te doen.

·         Pakketprijzen

Sommige makelaars rekenen hun kosten via pakketprijzen aan u door. Een vast bedrag dat vastgesteld wordt aan de hand van de waarde van uw woning en de dienstverlening van de makelaar. Op het eerste gezicht een prima oplossing, maar de makelaar wordt er niets beter of slechter van als hij uw woning voor een hoge of lage prijs verkoopt. Courtage is daarentegen een prestatieloon. Verkoopt de makelaar uw woning aan een hoge prijs, dan ontvangt hij op basis van het afgesproken percentage ook een hogere vergoeding. U betaalt meer, maar verdient dit gelijk terug, want u krijgt een mooiere prijs voor uw woning.

Een rekenvoorbeeld

Stel, uw huis wordt verkocht voor 275.000 euro. De verkoopmakelaar brengt in uw geval 1,4% courtage in rekening en 395 euro presentatiekosten. U betaalt dan 3.850 + 395 = 4.245 euro makelaarskosten. Vraagt u zich af wat een makelaar hiervoor doet en of dat het geld waard is? Leest u dan onze vorige blog nog eens.

  • Overige kosten

Verkoopt de verkoopmakelaar uw huis echter niet, dan verdient hij niets. Het is om die reden dat makelaars vaak een apart bedrag aan opstart- of presentatiekosten rekent. Bij Van den Ouden Makelaardij is dit een bedrag van 395 euro. Zeker niet het hoogste in de markt. Dit bedrag betaalt u bij ons niet vooraf, maar pas bij de overdracht van de woning óf als u besluit uw verkoopopdracht bij ons in te trekken. Dat kan te allen tijde. Maar dat geldt niet voor iedere makelaar. Check dus altijd welke voorwaarden en kosten een makelaar daaromtrent heeft.

Zo kiest u de beste aan- en verkoopmakelaar

Prijs is natuurlijk een belangrijke factor waarvan u uw keuze laat afhangen. Ondanks dat Van den Ouden gunstige tarieven hanteert, willen we u adviseren om niet alleen daar uw keuze van af te laten hangen. Kijk ook naar de voorwaarden die een makelaar hanteert en welke extra kosten hij eventueel apart rekent voor aanvullende diensten die bij een andere makelaar inbegrepen zijn. Denk aan 360o foto’s, volledige Funda-vermelding, brochures, huis-visitekaartjes om rond te delen en plattegronden voor en heldere weergave van de indeling van de woning. Bij Van den Ouden zijn deze standaard inbegrepen. Vraag ook naar de verkooptactiek en let daarbij niet alleen op snelheid, maar vooral op de hoogte van de verkoopprijs. En tot slot: ga op uw gevoel af. Ontmoet meerdere makelaars en ervaar of u er een klik mee heeft. Dat is misschien nog wel de belangrijkste succesfactor van allemaal.

Neem contact op

Altijd zonder verplichtingen

Heb je vragen of zou je graag een afspraak willen maken? Geef ons gerust een belletje of stuur een email. Je hoort van ons.

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×