U komt het waarschijnlijk vaak tegen tijdens uw huizenzoektocht, de vermelding ‘Verkocht onder voorbehoud’. Maar wat betekent dat nou precies en wat kunt u doen als juist bij uw ultieme droomwoning deze vermelding staat?
Wat betekent ‘Verkocht onder voorbehoud?
Verkocht onder voorbehoud wil zeggen dat er een schriftelijk vastgelegde overeenkomst is tussen de verkoper en een koper. Ze zijn het eens over het verkoopbedrag en de voorwaarden voor de verkoop van de woning. Echter, de koop is nog niet 100% definitief.
Wanneer krijgt een woning de vermelding ‘Verkocht onder voorbehoud’?
De meeste makelaars zetten de vermelding ‘Verkocht onder voorbehoud’ pas op een woning wanneer het koopcontract getekend is én de drie dagen bedenktijd (die de koper krijgt om het koopcontact alsnog, zonder opgaaf van reden, te ontbinden) zijn verstreken. Zo doen we het ook bij Van den Ouden Makelaardij. Dit biedt voor iedereen immers de meeste zekerheid en duidelijkheid. Maar er zijn ook uitzonderingen.
- Eerst in optie
Wanneer de koop afhankelijk is van een taxatie van de woning en er veel tijd zit tussen het ondertekenen van het koopcontract en de taxatie, kiezen we vaak voor de vermelding ‘In optie’. Pas als de taxatie positief uitpakt, komt de vermelding ‘Verkocht onder voorbehoud’ ervoor in de plaats. - No Risk Clausule
Als in het koopcontract een No Risk Clausule is opgenomen, blijft de woning gewoon in verkoop staan ondanks de aanwezigheid van een koopcontract. Een No Risk Clausule wil namelijk zeggen dat de koper zijn eigen woning eerst wil verkopen voordat de koop definitief wordt óf dat de verkoper een andere koper vindt en ze alsnog samen tot een definitieve koop komen. In de snelle woningmarkt van vandaag de dag komt deze clausule zelden voor.
Waar hangt de definitieve verkoop vanaf?
De reden waarom een koop na het ondertekenen van het koopcontract nog niet meteen definitief is en de woning eerst ‘verkocht onder voorbehoud’ staat, is de aanwezigheid van ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst. De koper kan onder bepaalde voorwaarden nog van de koop afzien. De meest bekende is ‘Onder voorbehoud van financiering’. Hierbij krijgt de koper de tijd om een financiering te regelen. Lukt dit niet en kan de koper dit aantonen, dan vervalt het koopcontract. En zo zijn er nog meer voorbehouden die in een koopovereenkomst opgenomen kunnen worden.
Hoe lang staat een woning normaal gezien op ‘Verkocht onder voorbehoud’?
Zo lang de datum van één of meer ontbindende voorwaarden nog niet verstreken is en de koper dus nog de mogelijkheid heeft om het koopcontract kosteloos te ontbinden, blijft een woning op ‘Verkocht onder voorbehoud’ staan. In veel gevallen, zoals bij het financieringsvoorbehoud, is dat een periode van ongeveer 6 weken.
Is uw droomwoning al verkocht onder voorbehoud? Dit kunt u doen.
Wanneer uw droomwoning al verkocht is onder voorbehoud, is er dus alsnog een kans dat de overeenkomst met de koper niet doorgaat en u alsnog kans maakt uw droomwoning te bemachtigen. Maar, daar willen we ook helder in zijn, die kans is vaak heel klein. Zeker in deze woningmarkt waarbij de verkoper sowieso al de keuze kan maken voor een koper met de beste voorwaarden. Toch blijft er die mogelijkheid en dus adviseren we u om uw interesse alsnog kenbaar te maken bij de makelaar. U kunt vragen om een bezichtiging, maar meestal behoort dit niet tot de mogelijkheden. Wel zal de makelaar u op de reservelijst opnemen en u contacteren als de situatie verandert en u op de hoogte brengen van nieuw aanbod van soortgelijke woningen.
Risico voor u als ‘interessante koper’
Tot slot nog een tip: Net gaven we al aan dat een verkoper in deze woningmarkt de keuze heeft om te kiezen voor de koper met de beste voorwaarden. De eerstvolgende keer dat u net achter het net vist bij een woning, denkt u wellicht vanuit uw emotie: ‘De volgende keer zorg ik dat ik de meest interessante koper ben en vraag ik niet om ontbindende voorwaarden, maar bied ik aan om de woning zonder voorbehouden te kopen.’ Maar pas op! Daar kleven flinke risico’s aan vast. Wat als de taxatie veel lager uitvalt? Wat als blijkt dat u de lening niet rond krijgt? Wat als een bouwkundige keuring essentiële gebreken aan het licht brengt? Dan zit u wel aan de koopverplichting vast en kunt u hier alleen onderuit door een boete van 10% van de koopsom te betalen. Zonde! Laat u dus niet misleiden door uw emoties. Beter nog: laat u begeleiden door een aankoopmakelaar zoals Van den Ouden Makelaardij. Zo heeft u de grootste kans op succes met de kleinste kans op risico’s.