Is het de leukste manier van verkopen? Nee, eigenlijk niet, maar wel de realiteit: tegenwoordig worden steeds meer huizen verkocht bij inschrijving. Voor de verkoper en vooral de koper is het zenuwslopend. En als makelaar, nou ja wij van Van den Ouden Makelaars dan toch, laat je het verkoop- en aankoopproces ook liever wat ontspannener verlopen. Maar de overspannen woningmarkt vraagt om deze strategie, dus dan maken we er het beste van. Voor de verkoper én voor de koper.
Zo werkt het
Bij een verkoop bij inschrijving krijgen geïnteresseerden één kans om een bod uit te brengen. Dat gebeurt schriftelijk richting een makelaar of soms een notaris. Via een inschrijfformulier laat de potentiële koper weten hoeveel hij biedt en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering. De makelaar bespreekt de biedingen met de verkoper en die maakt uiteindelijk de beslissing wie wint. Dat hoeft niet altijd degene met het hoogste bod te zijn. Dat kan ook degene zijn die onder gunstigere voorwaarden net iets minder biedt. Die keuze is aan de verkoper.
Het verschil tussen ‘verkoop bij inschrijving’ en ‘bieden vanaf’
Bij een verkoop bij inschrijving wordt ook wel eens een bedrag genoemd waar biedingen minstens aan moeten voldoen. Bijvoorbeeld: ‘Verkoop bij inschrijving, biedingen vanaf 250.000 euro’. Zo’n verkoop wordt wel eens verward met een ‘bieden vanaf’-verkoop. Het grote verschil is dat er bij ‘bieden vanaf’ vaak nog onderhandelingen plaatsvinden na het eerste bod. Je hoort dan hoeveel het hoogste bod is en kunt daar eventueel nog boven gaan zitten. Bij ‘verkoop bij inschrijving’ is dat niet zo. Dat is een gesloten inschrijving waarbij je eerste bod ook je laatste is.
Gunstig voor de verkoper
Voor de verkoper is het natuurlijk allemaal zo erg nog niet, een verkoop bij inschrijving. Natuurlijk wil je wel weten waar je aan toe bent en welke risico’s er eventueel bij komen kijken. Maar in een tijd als deze, waarbij de vraag enorm en het aanbod gering is en er regelmatig ver boven de vraagprijs geboden wordt, valt het met de stress nog wel mee. Er rolt vaak een hogere verkoopprijs uit en als verkoper kies je zelf welk bod je wel of niet accepteert. Daarom kiezen we als verkoopmakelaar tegenwoordig vaak voor deze strategie.
Spannend voor de koper
Voor de koper is het een ander verhaal. Die moet in één keer alles uit de kast halen om zijn/haar droomhuis te bemachtigen. Maar hoeveel is genoeg? Dat weet je dus niet, want je hebt geen idee wat jouw concurrenten doen. Het grootste gevaar dat je als koper vervolgens loopt, is dat jouw emotie de overhand krijgt en je veel te hoog biedt. Veel hoger dan het huis waard is. Want ja, je wilt het huis zó graag!
Tip: heb je de tijd, schakel een aankoopmakelaar in
De verkopend makelaar wil natuurlijk de beste deal regelen voor zijn klant, dus daar kun je als potentieel koper voor advies niet bij terecht. Maar je kunt wel een aankoopmakelaar inschakelen of een taxateur die voor jou een reële waarde van de woning kan vaststellen. Met deze kleine investering kun je veel geld besparen (dat je anders te hoog zou bieden) en het zorgt voor een geruster gevoel. Maar ja, daar moet je wel de tijd voor krijgen. Sommige makelaars bieden potentiële kopers slechts een vluchtige kijk op de woning waarna het bod binnen twee dagen op de mat moet liggen. Soms hoor je pas tijdens de bezichtiging dat er sprake is van een ‘verkoop bij inschrijving’. Tja, dan wordt het lastig om onder zo’n tijdsdruk hulp in te schakelen en de juiste beslissing te nemen. Het enige wat we dan als tip kunnen meegeven: blijf nuchter.
Van den Ouden Makelaars geeft je de tijd
Bij Van den Ouden Makelaars zul je dat soort tijdsdruk-strategieën overigens nooit zien. Wij willen op een faire manier tot een zo goed mogelijke deal komen. We willen kopers wat ademruimte geven en merken dat dit ook onze verkopende klanten een beter gevoel geeft. Bij een verkoop bij inschrijving starten we met een eerste bezichtiging, maar geven we potentiële kopers ook de kans op een tweede bezichtiging. Vervolgens geldt er een termijn van enkele weken om het bod in te leveren. Zo heeft iedereen de kans om een weloverwogen besluit te nemen, eventueel met hulp van een aankoopmakelaar, taxateur en/of bouwkundig adviseur.
Minder stress, meer zekerheid
Voor kopers levert dit minder stress op, maar ook voor verkopers. Bij een gehaast proces heb je namelijk een relatief grotere kans dat iemand gebruik maakt van zijn recht om het koopcontract te ontbinden. Een bod bij inschrijving is namelijk nog niet juridisch bindend en na het koopcontract heeft iemand altijd drie dagen bedenktijd om kosteloos te ontbinden. Wanneer diegene een weloverwogen besluit heeft gemaakt, zal dit niet snel gebeuren.