Van den Ouden Makelaars
Weten wat jouw huis waard is? Een afspraak is zo gemaakt
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Hoe zit het eigenlijk met brandveiligheid?

Je koopt of hebt een huis. Denk je er dan wel eens bij na hoe het zit met de brandveiligheid ervan? Het is waarschijnlijk niet het eerste aandachtspunt op je to-do-lijstje, maar wel een heel belangrijke! En eentje waar je relatief eenvoudig zelf iets aan kunt doen. Als makelaar hebben we niet de kennis en kunde om je daarin optimaal te adviseren. Daarom laten we dat graag over aan veiligheidsspecialist Riny de Jonge van De Jonge Veiligheidsopleidingen in Bruinisse. Hij geeft je 5 waardevolle tips.

1.      Check de datum van rookmelders

“Wanneer je een huis bezichtigt, zal een makelaar misschien even op het knopje van de rookmelder drukken om te laten horen dat de melder het nog doet. Of misschien doe je dit zelf thuis ook wel eens. Het piepje wat je dan hoort, zegt echter alleen iets over de batterij en niets over de werking van de rookmelder zelf. Kijk daarom altijd naar de datum op de rookmelder. Een rookmelder gaat namelijk 10 jaar mee. Is hij ouder? Dan is het tijd voor een nieuwe.”

2.      Kies voor een sprayblusser i.p.v. branddeken

“Veel mensen denken aan een blusdeken als redmiddel bij een (keuken)brand, maar eigenlijk is dit geen ideaal middel. Je kunt er ten eerste niet alle branden, zoals een frituurbrand, mee blussen. En ten tweede moet je dichtbij het vuur komen om hem te gebruiken en dat is gevaarlijk. Je kunt daarom beter een sprayblusser in huis halen. Dit is een brandblusser van ‘haarlak-formaat’. Hiermee kun je kleine brandjes veilig blussen, ook frituurbranden.”

3.      Let op met risicovolle apparaten

“De meeste branden in huis ontstaan door wasdrogers en opladers. Ga dus nooit van huis terwijl de wasdroger aanstaat en zorg ten minste voor rookmelders in de ruimtes waar je een wasdroger hebt staan of je mobieltjes oplaadt. Dat laatste gebeurt regelmatig ‘s nachts in de slaapkamer. Niet aan te raden, maar ja, vaak wel praktisch. Als er dan brand ontstaat en je in de slaapkamer geen rookmelder hebt hangen, deze bijvoorbeeld aan het eind van de gang zit, ben je al overleden voordat de melder afgaat. Zorg dus voor aan ander oplaadmoment en/of een rookmelder in iedere kamer.”

4.      Bedenk wat jij doet in 3 minuten

“Vanaf het moment dat er brand in huis ontstaat, is jouw overlevingstijd gemiddeld maar 3 minuten. Binnen die tijd moet je buiten staan. Bedenk dus al eens wat je in die 3 minuten zou doen. Wie en wat moet je veiligstellen? Hoe verdeel je de taken onderling, wie doet wat? Zijn alle vluchtroutes goed begaanbaar of ligt er veel troep in de weg? Denk nu na over die dingen zodat je straks in alle hectiek weet wat je moet doen.”

5.      Laat je adviseren

“Je kunt volgens gezonde Nederlandse eigenschap op eigen houtje de goedkoopste rookmelder kopen en installeren. Maar ben je daarmee veilig? Misschien plaats je hem wel ergens in het hoekje van de keuken of kamer (want ja, een mooi woonaccessoire is het immers niet) en kom je er te laat achter dat hij hier nutteloos is (rook snijdt namelijk door overdruk in de hoeken van een ruimte altijd de bochten af). Als je dan achteraf, hopelijk ongedeerd, naar je zwartgeblakerde kamer kijkt, besef je pas dat die rookmelder in het midden van het plafond zo gek nog niet was geweest. Om deze en meer redenen is het belangrijk om je altijd door een expert te laten adviseren over brandveiligheid.”

Extra tip

“En als ik je tot slot nog een extra tip mag meegeven: Denk niet dat het alleen ‘bij de buurman’ gebeurt. De volgende ‘buurman’ zou jij wel eens kunnen zijn. Het gebeurt echt overal. En als het zover is, dan ben je blij als je de juiste maatregelen hebt genomen om het er veilig vanaf te brengen.”

Neem contact op

Altijd zonder verplichtingen

Heb je vragen of zou je graag een afspraak willen maken? Geef ons gerust een belletje of stuur een email. Je hoort van ons.

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Gratis waardebepaling aanvragen

Heb je verhuisplannen of ben je benieuwd hoeveel je huis nu waard is? Maak gebruik van onze gratis waardebepaling!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×